Sokak szerint a műanyag párkányok és könyöklők nem igényelnek komolyabb törődést. Azonban a szép megjelenésért, és a hosszabb élettartalomért tennünk kell. Ezeket a darabokat ugyanis ugyannyira fontos rendesen karbantartani, mint például akármelyik nyílászárót. Ez pedig gyakran nagyon egyszerű, otthon is elvégezhető feladat.

Kezdetben, amikor a PVC-t először alkalmazták különböző használati tárgyak kivitelezésére, még nem kifejezetten időjárás és UV álló anyagból készültek. Éppen ezért gyakran előfordult, hogy napfény hatására színüket vesztették, fakóbbá vagy barnábbá váltak az idő során. Ennek az oka az volt, hogy akkor még nem kültéri alkalmazásra szánták a műanyagot.

Napjainkban azonban a gyártástechnológia fejlődésének köszönhetően ez a probléma már megoldódott. De ha nem figyelünk oda kellőképp a párkányok és a könyöklők karbantartására, akkor előfordulhat, hogy korábban szükséges lesz azok cseréje, mint azt várnánk.

Takarítás

A párkányok és a könyöklők is koszolódnak, de ezek takarításáról könnyen elfeledkezünk. Azonban ez ugyanolyan fontos, mint más helyiségek vagy nyílászárók tisztítása a lakásban.

Fontos, hogy a műanyag takarításánál csak olyan tisztítószert alkalmazzunk, ami nem tartalmaz maró hatású vegyületet. A makacsabb szennyeződéseket szigorúan szemcsementes súrolószerekkel távolítsuk el. A törlő kendők minden esetben puha rongyok legyenek.

Ezekkel az apró „trükkökkel” elkerülhetjük a műanyag felületek rongálódását, és biztosíthatjuk, hogy fényesek és simák maradjanak.

Átvizsgálás

Ahhoz, hogy meggyőződjünk arról, hogy a könyöklők és a párkányok a rendeltetésüknek megfelelően működnek-e, érdemes időnként ellenőrizni a működésüket.

Ennek során alaposan vizsgáljuk meg, hogy minden helyen tökéletesen illeszkednek-e az ablakkávába, nem pattogzott-e le vakolat, nem sérült-e a fal állapota. Ezeket egyszerűen észrevehetjük, hiszen szembetűnő problémák. A kijavításuk pedig nagyon fontos, hogy megfelelően működhessenek.

 

Hívja szakértőnket! +36204005073