A műkőből készülő párkányok anyagukból adódóan rengeteg színvariációban készülhetnek. Ezek alapanyaga is különböző lehet, amelyek tulajdonságai és karbantartási igényeik is eltérőek. Ezekre minden esetben fontos odafigyelnünk, hiszen így óvhatjuk meg a felületek szépségét, biztosíthatjuk a könyöklők tartós használhatóságát.

A mészkő ablakpárkányok legtöbb esetben a kő őrleményéből kötőanyag hozzáadásával készülnek. Ennek tulajdonságai a természetes mészkővel megegyezőek, ezért előfordulhat, hogy a kész párkány színe eltér a mintától, rajta különböző rajzolat- és árnyalatbeli eltérések láthatóak.

A mészkőből készülő párkányok felületén előfordulhatnak repedésszerű jelenségek. Azonban ez az ún. kvarcér jelenség a termék minőségét nem rontja, de ezek javítása és tömítése könnyen megoldható.

A párkány tartósságát odafigyeléssel és gondozással könnyen elérhetjük.

A pontos méretfelvétel

A műkő beépítése általában magas minőségű csemperagasztóval történik, az egyes hézagokat pedig szilopaszttal töltik ki. Amennyiben rosszul mérték fel a méreteit, nem lesz lehetősége a hőtágulásra, amely könnyen okozhat repedést, vagy törést. Ebben az esetben legtöbbször nincs lehetőség a javításra, egy új párkány felhelyezése szükséges.

Felületi problémák

Az ablakpárkányok rendeltetésszerű használat mellett az igénybevételnek sokáig ellenállnak. Az anyag, a ridegsége miatt ellenáll a nehéz tárgyak ütődésének, a mechanikus behatásnak. Emellett a felületén elhelyezett tárgyak húzását, dörzsölését, illetve a hirtelen hőhatást is jól tűri.

Azonban ezek egy idő után felületi problémákat okozhatnak. A műkő párkányok esetében a javítás nem egyszerű, sok esetben a teljes párkány cseréje szükséges. Ezért mindenképp kerülni kell, hogy az anyagban bármi repedést, törést vagy karcolást okozzunk.

Tisztítás

A fényes felület megfelelő takarítása elengedhetetlen. Ugyanis ha a párkány tisztítására nem figyelünk oda, az könnyen elszürkülhet vagy bemattulhat. Ehhez savas hatású tisztítószereket, vagy érdes felületű szivacsot illetve kefét tilos használni, hiszen ezek sokat ronthatnak a felület állapotán.

 

Hívja szakértőnket! +36204005073