A frissen szedett fűszerek rendkívüli ízt kölcsönöznek minden ételnek. A jó hír, hogy az ablakpárkányon is létrehozhatunk apró kertet. Számos növény megél a cserepekben, és a gondozásuk sem igényel különösebb odafigyelést. Mai cikkünkben bemutatjuk, hogyan is álljunk neki az otthoni termesztésnek, a következőkben pedig bemutatunk néhány igen hasznos növényt.

Fűszernövények termesztése

Ez a folyamat abszolút nem bonyolult, lényegében átlagos nehézségűnek mondhatnánk. A szükséges idő kb. 20 perc, ez idő alatt könnyedén végezhetünk a munkálatokkal. Lássuk, mi vár ránk!

  1. Fontos, hogy a párkányt elegendő napfény érje, ezért a legjobb választás a dél vagy dél-keleti fekvésű ablak. Az a legjobb, ha huzattól védett helyen, naponta legalább öt órán át éri a napfény a fűszereket.
  2. Ha megtaláltuk a megfelelő helyet, akkor válasszuk ki a kedvenc növényeinket és szerezzük be őket. (erről bővebben a következő cikkeinkben)
  3. Vegyünk legalább 15-30 cm mély műanyag tartót, ládát vagy cserepet. Ha ez széles, akkor többfajta növényt is ültethetünk bele, de ha külön szeretnénk tenni az egyes típusokat, akkor mindenképp cserepet használjunk.
  4. Szerezzünk be sterilizált virágföld keveréket, így nem kell aggódnunk a különböző talajfertőzések miatt.
  5. Kb. 5-7 cm virágföldet tegyünk a tartó aljára, majd helyezzük bele a növényeket. Ezt követően töltsük tele a virágfölddel, amit óvatosan nyomkodjunk le a fűszer körül.
  6. Érdemes az öntözéshez néhány centiméter nagyságú helyet hagyni. Azonban fontos tudni, hogy a fűszernövényeknek csupán kis mennyiségű vízre van szükségük.
  7. Havonta egyszer trágyázhatunk is, de minden esetben olyat használjunk, ami ehető növényekre készült.
  8. Ha mindent jól csináltunk, a növények rövid időn belül friss hajtásokat növesztenek. Ettől kezdve elkezdhetjük használni is őket, és elkészíthetjük a különleges fűszerezésű ínycsiklandozó ételeket.

ÜZLETEINK

Fűszernövényeket telepíteni nem bonyolult folyamat, és mivel a párkányok kiváló helyszínt biztosítanak, ezért bárki könnyen nekivághat.

Hívja szakértőnket! +36204005073