A párkányok nagyszerű helyszínei a fűszernövények termesztésének. Ezek meghálálják a nagyszerű gondozást, hiszen mindig a maguk friss zamatával teszik különlegessé az ételeinket, amik így még nagyszerűbbek lehetnek. Lássuk, milyen növényeket érdemes az ablakpárkányon nevelni!
Bazsalikom
Ez egy rendkívül friss és illatos növény. A bazsalikom igen jótékony hatással van a szervezetre, nyugtatóan hat az idegrendszerre, segít a gyomorpanaszok ellen és adott esetben étvágyfokozóként is hathat.
Az ételek készítésekor a leveleket használjuk fel, és ezzel ízesítsünk kedvünk szerint. A bazsalikom az olasz konyha egyik alapvető növénye, a különböző tésztaételekhez, pizzákhoz és nyári vacsorákhoz kitűnő választás. Emellett nyugodtan használjuk a salátákhoz, és édes ételekhez is.
Zsálya
Ez a növény nagyszerű dekorációs elem, kiváló alapanyaga a teáknak és jellegzetes aromát kölcsönöz a húsoknak. A zsálya nagyszerű gyógynövény is egyben, rengeteg betegség ellen találták jótékonynak. Hatásosan veszi fel a harcot egyes fertőzésekkel, emésztést serkentő hatása van, továbbá segíthet a cukorbetegség, a torokfájás ás a nőgyógyászati problémák ellen is.
A zsálya nagyon jól illik a paradicsomos ételekhez, de a különböző leveseknek és raguknak is kitűnő fűszere. Szinte minden húshoz kitűnően idomul, de intenzív íze miatt csak módjával használjuk.
Kakukkfű
Kiváló fűszer- és gyógynövény, a teájával pedig könnyedén megidézhetjük a nyár hangulatát. A jóízű ital segít a torokfájás ellen és a köhögés csillapításában. Emésztési zavarok ellen is jó szolgálatot tesz, valamint gyulladásgátló és vizelethajtó hatása van.
A konyhában leggyakrabban húsok, gombák, paradicsomos ételek ízesítőjeként használhatjuk. Kitűnő választás a különböző tésztaszószokhoz, de a grillcsirkéhez és a natúr húsokhoz is bátran használhatjuk.