A 18. század elején egyre érezhetőbbé vált egyfajta ellenállás a barokkal szemben. Az emberek valami kifinomultabb és az arisztokrácia könnyed életvitelét jobban kifejező stílusra vágytak. Mindez életre keltette a rokokót, egy játékos és könnyed megoldást.

Építészet rokokó stílusban

A stílus dekorációs elemei legtöbbször az aprólékosan megformált levélmotívumok és kagylódíszek, valamint a napsugár ábrázolások voltak. Emellett a helyiségek kialakításában is megjelentek az egyedi formák, gyakran kör vagy ovális alakúakat készítettek. A stílus jellemző színei a kék, az elefántcsont-fehér és az arany, amik gyakran a homlokzatok kialakításában is megjelentek. A tetőt gyakran szobrok koszorúzták, és a párkányokat szinte minden esetben kacskaringósra és díszesre alakították ki.

Két példa a nagyvilágból

A würzburgi érsek szemkápráztató rezidenciája a rokokó stílus jegyében készült. A rendkívül díszes épület homlokzatának is igen nagyszerű a kialakítása, amit különleges párkányok osztanak több szintre. Az épület belső kialakításai is rengeteg érdekességeket tartogatnak. A rendkívül díszes és aprólékos főlépcsőház, valamint a császári terem mindenki számára feledhetetlen látványt nyújt.

Georg Wenzeslaus von Konbelsdorff, porosz uralkodó volt Nagy Frigyes építészet. Az ő nevéhez kötődik a Sansouci pavilon megalkotása, ami Potsdamban található. Az épület homlokzatát díszítő oszlopok tetején különlegesen szépen megmunkált alakok találhatóak, akiket mintha csak a párkány megtartására alkottak volna meg. A rendkívül egyedi megoldás a stílus egyik legcsodásabb képviselője.

 

A rokokó stílusa igen díszes, mégis játékos és könnyed. Ebben az időszakban született meg néhány rendkívüli épület, amelyek homlokzata igazán nagyszerűen lett kialakítva.

 

Hívja szakértőnket! +36204005073