A 18. század második felétől a 19. század közepéig tartó időszak uralkodó stílusa volt a klasszicizmus. Ez egy olyan irányzat, amely a múlt – főleg az ókori görög és római – alkotásaiban felfedezhető szabályokat és hagyományokat tartja követendő példának.  Mindennek szellemi hátterét a felvilágosodás korában kialakult polgári kultúra adta, amely a természetességre törekedett.

Építészet a klasszicizmusban

Elmondható a klasszicizmusról, hogy főleg az építészet területén alkotott maradandót. A barokk és a rokokó túldíszítettségével ellentétben ez a korszak a nyugalmat és az egyensúlyt képviselte. Az íves vonalak helyett újra az egyenes kapott szerepet, valamint az egyszerű alaprajzok, a vízszintes tagoltság és a szigorú arányok voltak fontosak. A díszítmények minden esetben az antik világot idézik meg, így sok esetben oszlopokat és timpanonokat találhatunk.

Példák a nagyvilágból

A londoni British Múzeum egyike a világ legnagyobb, kultúrával és történelemmel foglalkozó múzeumainak. Az 1753-as évben alapították meg, és először 1759-ben nyitották ki a kapuit. A homlokzat kialakítására jellemzőek a klasszicista jegyek, az egyenes vonalak és az egyszerűség. Ennek megfelelően alakították ki a párkányokat is, amelyeket az oszlopok tartanak. Ennek köszönhetően a megjelenése nagyban hasonlít az ókori épületekre.

Több részletében hasonlít a Magyar Nemzeti Múzeum kialakítása a londonira. Az egyenesen futó párkányokat oszlopok tartják, így kialakítva egy egységes, az antik korszakot idéző megjelenést. Ez a klasszicista stílusú épületet 1837-47 között építették, tervezője Pollack Mihály, alapítója Széchényi Ferenc volt.

Washingtonban található a Capitolium, ami az Egyesült Államok Kongresszusának, a szövetségi kormányzat törvényhozó ágának székhelye. Az 1793-as évben kezdték el építeni a William Thornton által tervezett épületet, amiben 1800-ban már a kongresszus ülésezett. Akárcsak a korszak többi építményére, erre is az egyenes vonalú, a homlokzatot tagoló párkányok jellemzőek. Az épület sajátos megjelenését emellett a hatalmas kupola biztosítja.

 

A klasszicizmusra az antik formák, és az egyszerű vonalak jellemzőek. Ennek köszönhetően a párkányok szinte minden esetben egyenesek, és tökéletesen tagolják a homlokzatok megjelenését.

Ha művészettörténeti kérdésekre nem is biztos, de minden más, szakmai kérdésre válaszolnak kollégáink az üzleteinkben!

ÜZLETEINK

 

 

Hívja szakértőnket! +36204005073