A kezdő építészek vagy a felújítók számára sokszor összemosódik a párkányok és a könyöklők fogalma. Ezért ezek tisztázása elengedhetetlenül fontos, ha a párkány előnyeiről akarunk beszélni.

Bár a kettőnek hasonló a megjelenése és gyakran az alapanyaga is, a legfőbb különbség, hogy a párkányokat az ablakon kívülre, míg a könyöklőket belülre helyezik fel. Ennek alapján beláthatjuk, hogy igen komoly különbség van a kettő között.

A kültérre felszerelt párkányok anyagának sokkal időtállóbbnak kell lennie, mint a könyöklőknek, hiszen folyamatosan hatással vannak rá az időjárás változásai. Ehhez természetesen a megfelelő anyagra van szükség, ami tulajdonságának köszönhetően növeli az ellenálló képességet. Ennek köszönhető, hogy az elkészült párkányok kitűnően tűrik a fagyot és ellenállnak a napsugárzásnak is. Ez azért is fontos, mert enélkül nem érvényesülhetne a párkány egyik legfontosabb előnye, hogy megvédi az időjárás változékonyságától a házfalat.

A jól felszerelt és a rendeltetésének megfelelő párkány összegyűjti és elvezeti az ablakokra érkező csapadékot anélkül, hogy a homlokzat károsodna. Emellett nem engedi befolyni sem a vizet, így megóvva a benti fal állapotát is.

A káva a nyílászárók, illetve a falban levő ablakok kerete, amely ezeket megtartja és biztosítja a tökéletes záródást. Ezen helyezkedik el a párkány, ami megvédi a káva állapotát is, hiszen ez a vakolt fal elég sérülékeny.

Ezek mellett a párkány esztétikus is, így növeli a homlokzat szépségét. Könnyen tisztántartható, tehát sem a funkciójának, sem a szépségének nem árthat a sár, sem egyéb szennyeződés.

Praktikus, tárolási előnyei is vannak a párkánynak, hiszen teraszokon és erkélyeken nagyon sok mindent tarthatunk rajtuk. Megfelelő helyszínt biztosítanak a virágoknak, a locsolókannának, vagy éppen a teregetéshez szükséges csipeszeknek.

Mindezekből kiderül, hogy az ablakpárkánynak mennyire fontos funkciói vannak. Pont emiatt ma már szinte az összes ablak kiegészítéseként megtalálhatjuk. Ezt segíti elő a párkányok alacsony ára is, ami még elérhetőbbé teszi az emberek számára.

Hívja szakértőnket! +36204005073