Sok nő szereti cserepes virágokkal díszíteni otthonát, ami nem csak az asztalon, hanem az ablakban is nagyon dekoratív hatású, a sok fény még a virágnak is jót tesz. Figyeltek már arra Hölgyek, hogy mire teszik rá a virágcserepet? Takarításkor egyszerűen csak letöröljük a port az ablak könyöklőjéről, a párkányról, eszünkbe se jut, hogy mily fontos szerepe van egy ilyen kiegészítőnek a „virágtartó” – n kívül, hisz természetes számunkra, hogy ott van.

Párkány vagy könyöklő – nekem egyre megy

Nem, nem ugyanaz. Megjelenésben hasonlóak, ráadásul mindkét elem az ablak alján, a falkáván helyezkedik el. Mégis, mi a különbség?

Az ablakpárkánynak kültéri, a könyöklőnek pedig beltéri szerepe van. Ami közös, hogy mindkettő nagyon fontos, szinte nélkülözhetetlen kiegészítő eleme az ablaknak. Továbbá, mindkettő egy bizonyos tárolási szerepet is betölt. Mégis mire tennénk nyáron a muskátlinkat? Hogy tudnánk ablakba tenni orchideánkat, hogy sok fényt kapjon, ha nincs könyöklője az ablaknak?

Az ablakpárkány megakadályozza, hogy az ablakról lefolyó nedvesség vagy víz (esős időben) beázást okozzon, ugyanis a lehető legbiztonságosabban elvezeti azt. Ezzel megelőzhető a falak penészesedése. A csapadékelvezetést a párkány 1 cm – es lejtésével lehet megoldani, amit a felhelyezésekor kell biztosítani. Nem érdemes halogatni a párkányok, könyöklők felhelyezését, építkezés vagy felújítás alkalmával essünk túl rajta, a későbbi kellemetlenségek és fölösleges felhajtás elkerülése érdekében. Felhelyezés után nézzük át, hogy a párkány falhoz simuló részénél keletkeztek – e apró rések. Ha igen, mindez vízszigetelő szilikon tömítőanyaggal  kitölthető.

Egy kültéri párkány teljes mértékben ki van téve az időjárás viszontagságainak. Épp ezért olyan anyagból készül, hogy ezen kihívásokkal szembe tudjon nézni. Az acél, a márvány vagy az alumínium mind olyan anyag, mely képes megbirkózni a tűző napsütéssel, a jéghideggel, valamint az erős széllel egyaránt.

Egy beltéri könyöklő nem kell megfeleljen az említett kritériumoknak, a funkcionális szerepe is más: az ablaknyílás vízszintesen elhelyezkedő felületeinek takarítását nagy mértékben megkönnyíti. Ezért is van az, hogy a párkány és a könyöklő különböző anyagokból készül. A párkánnyal szemben, a könyöklő többnyire PVC – ből (műanyagból) készül. Nem festhető felület, de jó hír, hogy nálunk már 5 féle színezett fóliával kérheti: Aranytölgy, Dió, Mahagóni, Márvány, Fehér.

Létezik két olyan könyöklő típus, mely megjelenésében eleganciát képvisel. A habosított műanyag könyöklő nem színezhető, de mivel vékonyabb a többi típusnál, kecsességet kölcsönöz az ablaknak és a helyiségnek egyaránt. A szolid elegancia stílusát képviselő nappali ablakában remekül mutat egy műkő könyöklő. Tisztítása egyszerű, gyors. Mivel bírja a komolyabb hőhatást, kültéren is alkalmazható, mint párkány.

Egy könyöklő színe, (esetleg) mintázata megjelenés szempontjából komoly figyelmet igényel. Érdemes figyelnünk a sokat hangoztatott harmóniára, hogy teljes legyen a komfortérzetünk. Vegyük figyelembe a szokásos tényezőket: padlózat színe/mintázata; bútorok és dekor elemek színe/mintázata. Mindezt átgondolva, igazi összhangot tudunk teremteni a helyiség számára, mi magunknak pedig harmóniát.

Összességében, szükséges a párkány, ha szeretnénk elkerülni a beázást, a falak penészesedését. A könyöklő pedig nem csak esztétikus „tároló”, hanem megkönnyíti számunkra az ablakok tisztítását. Mindkét elem kiszolgál bennünket akár 10 – 15 éven át. Honlapunkon rövid ízelítőt talál mindkét termékről, ahol árajánlatkérésre is lehetőség adódik. Teljesen más egy termék élőben. Látogasson el üzleteink egyikébe, ahol meg is érintheti a minőséget, mindemellett tartozékok, kiegészítők is az Ön rendelkezésére állnak.

KÉRJEN AJÁNLATOT!

Hívja szakértőnket! +36204005073