A párkányok és a könyöklők végére felhelyezett záró elemet végzárónak nevezzük. Ennek beszerzése is fontos a felhelyezést megelőzően, azonban a vásárláskor több kérdés is felmerülhet.  Miért fontos? Milyen típusai vannak? Hogyan kell felhelyezni? Filléres tétel, de ügyeljünk rá.

 

A végzáró fontossága

A párkányokat és a könyöklőket a felhelyezés előtt méretre kell szabni. Azonban előfordul, hogy a vágás nem egyenes. Ezt segít eltakarni a végzáró, amelyet a végekre felhelyezve végleges megjelenést biztosíthatunk a nyílászáróink kiegészítőinek.

Emellett a végzáró segít megőrizni a párkányok és a könyöklők épségét is, hiszen óvja a felszerelt darabok széleit.

 

Végzáró típusok

Az univerzális párkányvég 150 mm-től 400 mm-es hosszúságig szerezhető be, általában fehér színben kapható. Ezeket egyben szállítják, ezért a felhelyezés előtt ebből kell levágni a kellő hosszúságot. Rögzítéséhez javasolt pur habot vagy szilikonos tömítőanyagot használni.

A kültéri műanyag párkányokhoz ún. kültéri párkányvégre van szükség. Ezek fehér színben kaphatóak, általában 200 mm hosszúak, párban rendelhetőek. Rögzíteni szintén pur habbal, vagy szilikonos tömítőanyaggal érdemes.

Az alumínium párkányvég több színben is elérhető, és mint ahogy a neve is mutatja, alumínium párkányokhoz való. Rögzítéséhez pur habra vagy szilikonok tömítőanyagra van szükség.

 

A felhelyezés

A párkányvégeket egyszerűen fel kell pattintatni a könyöklőkre vagy a párkányokra.

Ezek alapvetően kétfajta méretben kaphatóak, így előfordulhat, hogy nem pontosan illeszkednek a végekre. Ebben az esetben a felhelyezést követően a felesleget le kell vágni.

Nagyon fontos, hogy a párkányok, illetve könyöklők felhelyezése előtt belepróbáljuk azokat az előkészített helyre. Ugyanis könnyen előfordul, hogy a számítás során elfeledkezünk a végzárók méreteiről. Ha a párkány feszül a falnyílásban, akkor idővel felhullámosodhat. Ezért fontos, hogy mindenképpen ellenőrizzók a falnyílás méreteit, hiszen a beragasztást megelőzően még könnyedén alakíthatunk rajta.

Végzárók, tartozékok

ÜZLETEINK

vágzáró

 

Hívja szakértőnket! +36204005073