Vidéken, egy kertes családi ház esetében a párkányokat legtöbbször tárolásra használjuk. Itt helyezzük el a teregetéshez szükséges csipeszeket, esetleg az öntözőkannát, és néhány növényt. Azonban a kert nélküli emeletes házakban a párkányok kitűnő lehetőséget biztosítanak egy egyedi megoldásra. Szélességétől függően kialakíthatunk rajta egy kis párkánykertet, amely könnyen a lakás és az ablak ékévé válhat.

 

A párkánykert előnyei és hátrányai

A párkány a leejtése miatt nagyon jó a vízelvezetés szempontjából.

Azonban emiatt az öntözéskor csak féloldalasan fog nedvesedni a föld. Emellett mindenképp meg kell oldanunk, hogy nagyobb szél, vagy szélsőséges időjárási körülmények között se essen le a növény. Érdemes cserép helyett ládában nevelni a növényeket, de ebben az esetben is fontos a megfelelő rögzítés.

 

Miért pont kert?

Tudományosan bizonyított tény, hogy a növények közelsége jó hatással van az ember közérzetére. Pozitívan befolyásolja a kedélyállapotot, megnyugtatóan hat a látványuk, a gondozásuk pedig kikapcsolja az embert a mindennapos forgatagból.

A növények számára is rendkívül ideális a párkányokon való elhelyezés. Itt a legjobbak a fényviszonyok, és a szabad levegő is jó hatással van rájuk.

 

A párkánykert előnyei

Szinte az összes ablakba készíthetünk kertet, ugyanis az eltérő fényigényű növényeket a különböző tájolású ablakokba helyezhetjük. A déli oldal a legvilágosabb, az északira pedig az árnyéktűrő fajtákat válasszuk. A keleti és nyugati oldalakon a legkiegyenlítettebbek a fényviszonyok, ezért ide bármit ültethetünk.

A párkánykert fő feladata az esztétikum, hogy javítsa a kilátást és jó hangulatot keltsen. Ha ezt tartjuk a legfontosabbnak, akkor az egynyári növényekkel színpompás ablakokat varázsolhatunk. Azonban emellett akár fűszernövényeket is nevelhetünk a kertekben, amelyeket a főzéshez, sütéshez bátran felhasználhatunk.

Döntően műkő, vagy alupárkányokat javasolunk a párkánykertek „alá”.

Láthatjuk, hogy a párkánykert telepítése mennyire hasznos, és sok pozitívummal jár. Éppen ezért érdemes fontolóra venni a beültetést, a párkányok virágosítását.

 

 

Hívja szakértőnket! +36204005073