Az ablakpárkányok és könyöklők árának kalkulációjában, valamint a beépítés tekintetében elengedhetetlenül fontos a pontos felmérés. Bár az árakon nem változtat sokat néhány centiméteres eltérés, de a felhelyezés sorén ez komoly problémákat eredményezhet. Ha nagyobbat rendeltünk, mint kellett volna, akkor az egyszerűbben orvosolható. Azonban a kisebb méret könnyen szükségessé teheti egy másik kiegészítő megrendelését. Éppen ezért a leendő párkány és könyöklő pontos méreteinek megállapítása igen hangsúlyos.

A fontos adatok

A megfelelő méret kiválasztásához a hosszúsági és a szélességi adatokra is szükség van. Ezek esetében több mindent is figyelembe kell venni, ezért érdemes alaposan megvizsgálni a területet, és pontos felmérést végezni.

A szélesség

A szélesség meghatározásához figyelembe kell venni az ablak kávarészét (P1), amely az ablakkerettől a falsíkig tart.

Ma már a legtöbb keret esetében párkányfogadót is kialakítanak, ami a nyílászáró alján található. Ennek csúszik neki a párkány és a könyöklő is, és a megléte műszaki szempontból is előnyös. Amennyiben a mi ablakunkon is található ilyen, akkor ezt is bele kell vennünk a számításba. Ez általában legalább plusz 1 centimétert jelent.

Mindehhez a kilógást (K) is hozzá kell számolni. Ez a könyöklők esetében tetszőleges méret lehet, 1-4cm között. A párkányoknál azonban a vízelvezetés miatt nagyobb területre van szükség, tehát legalább 3cm hosszúságot kell hozzászámítanunk.

Összességében a párkány szélességének megállapítása: P1+1cm+K.

A hosszúság

A párkányok és könyöklők hosszúságát a két oldalsó káva egymástól mért távolsága alapján határozhatjuk meg.

A könyöklők esetében az így kapott összegből vonjunk le kb. 5mm-t, hogy ne szoruljon, és a beépítés is könnyebb lehessen. Ez még hangsúlyosabb a párkányoknál, ugyanis az időjárás változékonysága miatt ez kitágul, így adott esetben felpúposodhat és a ragasztás elválhat. Ennek eredményeként nem lesz képes elvégezni a funkcióját, így lényegében feleslegessé válik.

ÁRAJÁNLATKÉRÉS

A párkányok és a könyöklők pontos méretezése elengedhetetlenül fontos. Ezt elvégezhetjük mi magunk is, de jobb ha szakemberre bízzuk. Így biztosan a megfelelő méretet tudjuk megrendelni, és később sem lesz probléma ezzel.

Természetesen jól képzett szakembert minden üzletünk tud önnek ajánlani!

ÜZLETEINK

 

Hívja szakértőnket! +36204005073