Tudástár

 

Az építészetben és kivitelezésben járatlan emberek gyakran értetlenül állnak egy-egy fogalom előtt. Ez esetenként megnehezítheti a párkányok és a könyöklők kiválasztását vagy rendelését is. Ezért érdemes megismerni néhány alapfogalmat, amelyek segíthetnek az eligazodásban. Mai cikkünkben összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló „ismeretlen” szavakat.

 

Ablakkönyöklő: Az ablak belső oldali párkánya. Készülhet műanyagból, fából vagy márványból.

Ablakpárkány: Az ablak külső oldali párkánya. Készülhet műanyagból, lemezből, alumíniumból, vagy műkőből.

Véglezáró: A párkányok vagy könyöklők végére felhelyezhető záró elem.

Párkányfogadó: Műanyag nyílászárók alján végigfutó szürke színű, durván 30 x 30 mm keresztmetszetű műanyag profil. Feladata, hogy az ablak alá kerülő külső párkány és belső könyöklő számára megfelelő és stabil felrögzítési felületet biztosítson, valamint kizárja, hogy az esővíz, vagy a lefolyó pára az ablak, vagy a párkány alá befolyhasson.

 

Lejtés: A felhelyezésnél az ablakpárkánynak lejtést kell adni, hogy az esővíz vagy esetleg a növények öntözése során túlcsorduló víz lefolyhasson. Ennek a legegyszerűbb módja, ha a könyöklő aljára ragasztunk beállított méretű távtartókat, így a dőlés biztosan egyenletes lesz.

Sziloplaszt: Szilikon alapú tömítőanyag, elsősorban illesztések szigetelésére használják.

PUR hab: Szigetelőanyag, a fal, a párkány és a könyöklő közti rés tömítésére, szigetelésére szolgál.

Kávarész: Más néven ablaknyílás, a könyöklők és a párkányok felhelyezésének helye az ablakkeretben.

Beépítési mélység: A nyílászáró profil egyik legfontosabb jellemzője, a szerkezet vastagságát jelenti, mely a légkamrák számával arányosan növekszik. A beépítési mélység növelésével párhuzamosan javul az ablak és ajtó statikája, hő és hang szigetelése is. Ez azért is fontos, mert meghatározza a könyöklők szélességét.

 

Takaró profil, vagy takaró léc: Általában 3 mm anyagvastagságú műanyag takaró elem, mely a nyílászáró és a fal közötti szerelési hézag eltakarására szolgál. Több szélességi méretben, színben és kivitelezésben is kapható.

parkany

 

 

Üzleteink

Hívja szakértőnket! +36204005073