Az ablakpárkányok remek kiegészítői a házunknak és lakásunknak, hiszen megvédik azt az időjárás viszontagságaitól. Bár a felhelyezésük opcionális, ma már szinte minden építkezés során felhasználják, hiszen az előnyeinek köszönhetően tovább megőrizhető a falak épsége. Azonban az ablakpárkány nem csak házunkat, hanem a természetet is megvédheti. Ugyanis a hidegben itthon maradó madarak számára is védelmet nyújthat.

 

A madáretetés ideje

A madarak etetésére a fagyok beálltakor, azaz általában november végén, december elején van szükség. Fontos, hogy a hideg idő végéig, februárig folyamatosan gondoskodjunk a róluk. Enyhébb időben már érdemes kevesebb élelmet kihelyezni nekik, hiszen ilyenkor már maguk is találnak magvakat.

 

Az etetés helyszíne

Az etetőt különféle anyagokból készíthetjük, felhasználhatunk műanyag üveget, papírdobozt vagy kis kosárkát is. A kertes házakban ennek legjobb helye a faágak között van, de hova helyezzük őket a városokban?

A nagyobb településeken tökéletes helyszín az ablakpárkány. Az ablakok előtt található kicsiny terület megfelel a madarak etetésére, azonban érdemes néhány dologra odafigyelni az elhelyezéskor.

Ügyeljünk arra, hogy más állatok például a macskák és a galambok ne férhessenek hozzá az éppen lakmározó madarakhoz.

Alaposan rögzítsük az etetőt, ehhez akár erős drótot is használhatunk. Így megvédhetjük a szélsőséges időjárástól, és egy nagyobb széllökés sem fogja elsodorni.

 

Milyen eleséget?

A madarak számára a tökéletes táplálékot a különféle magvak alkotják. A legjobb választás a napraforgó- vagy tökmag, esetleg a dióbél. Ezeknek ugyanis magas a zsiradéktartalma, ezért táplálóak és értékes tápanyagforrást jelentenek.

Semmiképp nem szabad kenyeret vagy sózott szalonnát adni eleségként. Ezek komoly egészségügyi problémát okozhatnak a madaraknak, ezért jobb más megoldást választani.

 

Bár a madáretetés időszaka még elég távolinak tűnhet, nem árt felkészülni rá. Így lehetőségünk lesz elkészíteni a megfelelő madáretetőt, és ablakpárkányunkat is felkészíthetjük a rendszeres vendégek érkezésére.

madáretető

 

 

ÜZLETEINK

Hívja szakértőnket! +36204005073